• La reducere!
  • -27%
Românii: stigmat etnic, patrii imaginare - Ovidiu Pecican | Editura Humanitas

Românii: stigmat etnic, patrii imaginare - Ovidiu Pecican | Editura Humanitas

Editura Humanitas
C004-001474
In stoc
43,07 lei 59,00 lei -27%
Cu TVA livrare in 1 - 7 zile lucratoare

La adăpostul zidurilor mănăstirilor sau conacelor boierești moldo-valahe, ale cancelariilor maghiare și ale palatelor voievodale s-a desfășurat timp de secole un război nevăzut.

Descriere

La adăpostul zidurilor mănăstirilor sau conacelor boierești moldo-valahe, ale cancelariilor maghiare și ale palatelor voievodale s-a desfășurat timp de secole un război nevăzut. Un război neobosit, subtil și crâncen. Războiul pentru origini. De unde venim? Cine a fost aici mai întâi? Cine poate să-și ceară drepturi și întâietate? Războiul acesta este cu atât mai cumplit, cu cât unele cronici și documente, probabil maghiare, preluate și folosite și de unii cronicari români, vorbesc despre venirea cândva, târziu, a românilor ca tâlhari trimiși în ajutor ungurilor contra invadatorilor din estul sălbatic. Oroare, rușine, ofensă, strigă cronicarii și cărturarii români, care nu întârzie să aducă ei înșiși dovezi ale vechimii antice daco-romane și ale continuității românilor în aceste locuri, ca scut contra pretențiilor politice și teritoriale ale vecinilor mai puternici. Dovezi pentru mândria care începea să fie națională.

Volumul de față este o analiză a tuturor acestor surse medievale și moderne, plasate în timp, spațiu și context cultural-politic. Este o scufundare în adâncurile scrisului istoric central- și est-european; Ovidiu Pecican încearcă să ajungă la izvoarele care au iscat toate aceste controverse și lupte istoriografice timp de câteva veacuri.

Cine suntem? De ce originile românilor sunt atât de obscure? Care sunt legendele și evenimentele istorice de la care au pornit primele cronici defăimătoare? E oare vorba despre rea-credință, sau despre imaginația scăpată din frâu a unor secretari și copiști din Evul Mediu? Care a fost rolul românilor în apărarea Regatului Ungar? Care sunt argumentele cărturarilor „naționaliști“? Răspunsul la aceste întrebări și la multe altele, pe care nimeni nu și le-a pus până acum, le aflăm din paginile unei cărți de istorie scrise ca o poveste fără sfârșit.

Ovidiu Pecican este istoric și scriitor. În domeniul medievisticii a publicat Troia, Veneţia, Roma: Studii de civilizaţie europeană, 1998; ediţie nouă, masiv modificată, vol I, 2007; Lumea lui Simion Dascălul, 1998; Arpadieni, angevini, români: Studii de medievistică central‑europeană, 2001; Realităţi imaginate şi ficţiuni adevărate în Evul Mediu românesc: Studii despre imaginarul medieval, 2002; Trecutul istoric şi omul Evului Mediu, 2002; Originile istorice ale regionalismului românesc, vol. I, 2003; Sânge şi trandafiri: Cultură ero(t)ică în epoca ştefaniană, 2005; Între cruciaţi şi tătari: Creştinătate occidentală şi nomazi în Europa central‑sud‑estică, 2006; Regionalism românesc: Organizare prestatală și stat la nordul Dunării în perioada medievală și modernă, 2009; Medievalități, 2009; Letopisețul unguresc, 2010; Istoria românilor, vol. I, 2010; vol. II, 2011; trad. în sârbă Ed. Clio, Belgrad, 2015; Hieroglifele cantemiriene: Incursiuni istorico‑hermeneutice, 2016; (nominalizată la premiile pe 2016 ale Uniunii Scriitorilor; premiul Mongolu al filialei U.S.R. Cluj; Istoria ca lectură incomodă, 2017; Pavel Chihaia: Aventura vocației, 2018; (nominalizată la premiile pe 2018 ale Uniunii Scriitorilor); Metafora trecutului și conștiința istorică: Reflecții istoriografice la Centenar, 2019.

Detalii ale produsului

Barcode
9789735072926
Autori
Ovidiu Pecican
Nr. pagini
400
Anul publicarii
2022
Editie
2022
Titlul cartii
Românii: stigmat etnic
patrii imaginare
Subtitlu
O cautare istorica
Tip coperta
Brosata (Paperback)
Discount
27
Cod furnizor
HU003352/1
Colectie
Istorie
Premii
Bestseller Gaudeamus
Format
130 x 200 mm

Reviews (0)

Nu exista recenzii

Recomandari

16 alte produse in aceeasi categorie:

Product added to wishlist