Memorii si jurnale (Filderman) Vol 1 - Wilhelm Filderman | Editura Hasefer

Memorii si jurnale (Filderman) Vol 1 - Wilhelm Filderman | Editura Hasefer

Editura Hasefer
C017-000013
Ultimele produse in stoc
45,00 lei
Cu TVA livrare in 1 - 7 zile lucratoare

Wilhelm Filderman (1882-1963) a fost o personalitate marcantă a comunității evreiești din România, recunoscut pentru rolul său de lider și avocat al drepturilor evreilor în perioada interbelică și în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Născut în București, Filderman a avut o educație juridică, absolvind Dreptul la Universitatea din Paris. A fost un avocat de succes și s-a implicat activ în viața comunității evreiești din România.

În calitate de președinte al Uniunii Evreilor Români și al Federației Comunităților Evreiești din România, Filderman a luptat pentru drepturile civile și politice ale evreilor, opunându-se măsurilor antisemite și legislației discriminatorii adoptate în România în acea perioadă. A fost un critic vocal al regimului Ion Antonescu și a politicilor sale anti-evreiești, făcând numeroase demersuri pe lângă autoritățile române și germane pentru a proteja comunitatea evreiască și a preveni deportările în Transnistria.

Deși a fost arestat și internat în mai multe ocazii din cauza activismului său, Filderman a continuat să intervină în favoarea evreilor, folosindu-și influența și conexiunile pentru a salva vieți. După război, a continuat să militeze pentru drepturile evreilor din România și pentru restituirea proprietăților confiscate.

Exilat în 1948 din cauza regimului comunist, Filderman și-a petrecut ultimii ani în Franța, unde a continuat să fie activ în cauza evreiască până la moartea sa. Moștenirea sa rămâne una de curaj și dedicare neclintită față de justiție și egalitate, fiind o figură emblematică a luptei împotriva antisemitismului și a discriminării.

Descriere

Soarta ultimei comunități evreiești din Europa de Est care a obținut emanciparea (91923) și lupta sa pentru drepturile civile, pe fondul antisemitismului.

Problema integrării evreilor în democrația slabă a României Mari, între cele două războaie.

Nasterea si extinderea miscarii antisemite a lui A.C. Cuza si a Garzii de Fier a lui Corneliu Zelea Codreanu

Politicile antisemite ale guvernelor prooccidentale (1919 - 1940)

Tradarea evreilor de catre autoritatile romane si disponibilitatea acestora din urma de a plati cu bani de la evrei apropierea de Germania nazista.

Viata evreilor: organizatii, asimilare si sionism, educatie, probleme comunitare si religioase, primele pogromuri din iunie 1940

Acestea sunt evenimentele prezentate in primul volum e Memorii si Jurnale al lui Wilhelm Filderman, cel mai important lider al evreilor din Romania. Al doilea volum va acoperi perioada Holocaustului (1940 - 1944)

Prin intermediul memoriilor și jurnalelor sale, Filderman dezvăluie luptele interne și externe pe care le-a dus ca lider al comunității evreiești, angajat în apărarea drepturilor și demnității acesteia. Cartea detaliază eforturile sale neîncetate de a combate legislația antisemită, de a interveni pentru protecția și salvarea evreilor de persecuții, deportări sau execuții, precum și de a negocia cu autoritățile române și germane pentru ameliorarea condițiilor de viață ale evreilor din România.

Această lucrare este esențială pentru istorici, cercetători și oricine este interesat de istoria evreilor din România, dinamica puterii în timpul războiului și exemple de leadership moral și etic în vremuri de criză.

Detalii ale produsului

Barcode
5948474002753
Autori
Wilhelm Filderman
Nr. pagini
587
Anul publicarii
2016
Editie
2016
Titlul cartii
Memorii si jurnale (Filderman) Vol 1
Tip coperta
Cartonata (Hardcover)
Discount
0

Reviews (0)

Nu exista recenzii

Recomandari

16 alte produse in aceeasi categorie:

Product added to wishlist